Ciekawe jest tak偶e to 偶e preferencje

profesjonalne ekspresy dla gastronomii

Niekt贸rym trudno jest sobie wyobrazi膰 poranka bez fili偶anki kawy. I nic w tym dziwnego - kawa dzi臋ki zawarto艣ci kofeiny wykazuje ponadprzeci臋tne w艂a艣ciwo艣ci pobudzaj膮ce organizm zar贸wno pod k膮tem psychicznym, jak i fizycznym. Przez wiele lat wok贸艂 kawy nagromadzi艂o si臋 bardzo du偶o mit贸w i kontrowersyjnych informacji. Bywa艂y czasy, 偶e by艂a uznawana za niezdrow膮, potem za zdrow膮 i wszystko si臋 tak przeplata艂o. Obecnie, po wielu badaniach, mo偶na stwierdzi膰, 偶e kawa jest napojem, kt贸ry korzystnie wp艂ywa na zdrowie cz艂owieka, o ile nie przesadzamy z wypijan膮 ilo艣ci膮. Sugerowan膮 idealn膮 opcj膮 s膮 3 fili偶anki dziennie. Ciekawe jest tak偶e to, 偶e preferencje smakowe dotycz膮ce kawy s膮 bardzo zr贸偶nicowane. Dla niekt贸rych idea艂em jest typowa kawa w艂oska - czarna, mocna, g臋sta - na przyk艂ad espresso. Inni wol膮 rozcie艅czone napary, jak americano, a jeszcze inni preferuj膮 lekk膮 kaw臋 z dodatkiem mleka, jak膮 jest macchiato, cappuccino czy latte. Jednak niezale偶nie od gust贸w smakowych, powinni艣my wybiera膰聽ziarna kawy wysokiej jako艣ci. Kawa w艂oska jest uznana za jedn膮 z najlepszych, a 偶e sprzeda偶 kawy jest prowadzona na bardzo szerok膮 skal臋, nie b臋dziemy mieli 偶adnych problem贸w z jej zdobyciem.


Sprzeda偶 kawy wzros艂a do niewyobra偶alnego do

profesjonalne ekspresy dla gastronomii

Do europejskich fili偶anek nap贸j z ziaren kawowca zawita艂 oko艂o XVI wieku i uwa偶any by艂 za medyczny specyfik. Kawa by艂a bardzo rzadkim i drogim dobrem, d艂ugo niedost臋pnym dla ludzi z niskich czy nawet 艣rednich warstw spo艂ecznych. Sytuacja uleg艂a zmianie, kiedy Europejczycy za艂o偶yli w艂asne plantacje w koloniach Azji i Ameryki Po艂udniowej, a Bliski Wsch贸d przesta艂 by膰 jedynym dostawc膮 kawy dla Starego Kontynentu. Na pocz膮tku XIX wieku ju偶 nie tylko elity, ale praktycznie ka偶dy Europejczyk m贸g艂 raczy膰 si臋 kofeinowym nektarem. Sprzeda偶 kawy wzros艂a do niewyobra偶alnego do tej pory poziomu. Kawiarnie pojawia艂y si臋 w miastach jak grzyby po deszczu. W samym tylko Wiedniu pod koniec XIX wieku funkcjonowa艂o ich oko艂o 1200. W Europejskich sercach zagrza艂y sobie szczeg贸lne miejsca w艂oskie sposoby przygotowywania kawy. Takie okre艣lenia jak cappuccino, caff猫 czy latte macchiato zago艣ci艂y na sta艂e w j臋zykach Starego Kontynentu, ci膮gle wzbudzaj膮c niewiarygodnie przyjemne skojarzenia. Kawa w艂oska sta艂a si臋 praktycznie jedyn膮, 鈥瀙rawdziw膮 kaw膮鈥; inna ni偶 italska przesta艂a istnie膰. Ba! Dla wielu nawet nie ma prawa bytu.


Lecz niekt贸rzy ludzie uwielbiaj膮 kaw臋 po

Dzi艣 wiele os贸b dba o swoje zdrowie. Niekt贸rzy ludzie zwracaj膮 uwag臋 na ka偶dy k臋s wk艂adany do ust i ka偶dy 艂yk napoju. Do niedawna s膮dzono, 偶e herbata jest du偶o zdrowsza od kawy. Jednak dzi艣 naukowcy nie s膮 ju偶 tak tego pewni. I wymieniaj膮 tak偶e zalety kawy. Pod warunkiem, 偶e nie pije si臋 jej litrami i nie jest zbyt mocna. Bo taka rzeczywi艣cie mo偶e zaszkodzi膰. W ka偶dym przypadku wskazany jest umiar. Na pewno mniej od kawy sypanej szkodzi kawa w艂oska lub cappuccino, czy nawet ta z ekspresu. Lecz niekt贸rzy ludzie uwielbiaj膮 kaw臋 po turecku. I ci musz膮 uwa偶a膰 dla dobra swojego zdrowia, aby nie przesadzi膰 z jej ilo艣ci膮. Sprzeda偶 kawy z ka偶dym rokiem wzrasta, gdy偶 jest to bardzo popularny nap贸j i jednocze艣nie smaczny z domieszk膮 mleka lub 艣mietanki. W samej Brazylii kt贸ra jest najwi臋kszym producentem kawy na 艣wiecie sprzedaje si臋 jej 2,45 milion贸w ton rocznie. G艂贸wn膮 gie艂d膮 na 艣wiecie, gdzie odbywa si臋 sprzeda偶 i kupno kawy jest Nowojorska Gie艂da Kawy i Cukru. A najwi臋kszy port prze艂adunkowy kawy znajduje si臋 w niemieckim Hamburgu. Kawa dopieszcza nasze podniebienie od kilku wiek贸w. W Europie pojawi艂a si臋 w szesnastym wieku, a w Polsce sto lat p贸藕niej.


Dodane: 12-01-2020 03:39